Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Bitkisel Kök Hücre

Kök hücre, canlı metabolizmayı var eden doku ve organları oluşturan ana hücrelerin ismidir. Vücudumuzda var olan diğer hücrelere göre farklılık gösterirler. Temel özellikleri henüz bir amaca hizmet etmemeleridir. Farklılaşma aşamasını henüz yaşamadıkları için var olan ihtiyacı karşılamaya meyillidirler. Herhangi bir doku ya da organda hasar oluşması durumunda sınırsız olarak bölünebilme ve ihtiyaç duyulan hücreye dönüşebilme yeteneklerine sahiptirler. Kök hücre elde etmenin ve kök hücre oluşturmanın çeşitli metotları vardır ama genel olarak 3 türde incelenirler. Totipotent, multipotent ve pluripotent bu 3 tür hücrenin ismidir.

Totipotent isimli hücre kullanım alanı en geniş olandır, çünkü her hücreye her dokuya ve hatta her organa dönüşebilme kabiliyeti vardır. Multipotent hücreler daha ileri evrelerde kullanılan hücrelerdir, her hücre, doku ve organa dönüşme kabiliyeti yoktur. Pluripotent hücreler ise geniş bir dönüşme yeteneklerine sahiptirler ama bu yetenek totipotent hücreler kadar geniş değildir. Kök hücreler vücutta birçok farklı hücre tiplerini geliştirmek için olağanüstü bir potansiyele sahiptir. Kök hücreler bütün hücrelerin temelini oluşturur. Henüz farklılaşmamış olan bu hücreler sınırsız bölünebilme ve kendini yenileme, organ ve dokulara dönüşebilme yeteneklerine sahiptir. Kök hücreler bölündüğünde ya kök hücre olarak kalır ya da cilt hücreleri gibi daha çeşitli özelliğe ve işleve sahip hücrelere dönüşürler. Doku yenilenmesinin merkezi olan kök hücreler, sadece sınırlı sayıda bölünebilirler. 


Bu yüzden, biz yaşlandıkça, kök hücrelerimiz zamanla yeniden üreme ve bölünme yetilerini kaybederler. Bir cilt bakım ürünü içine canlı embriyonik kök hücre dahil etmek mümkün değildir. Bunun yerine, uzman peptit ve enzimler veya bitki kök hücreleri ile cilt yüzeyinde topikal olarak uygulandığında, hasar ve bozulmalara karşı insan derisindeki kök hücrelerinin korunmasına yardımcı olan veya cildin kendi kök hücrelerini uyarmak için kullanılan ürünler geliştirilebilmektedir. İnsan kök hücrelerin sınırlı bir yaşam süreleri vardır. Çevresel ve içsel faktörlerkök hücrelerini etkiler. Yaşlanma ile aktivite halinde olan kök hücre sayısı azalır. Erken yaşlanmayı geciktirmek için kök hücreleri korumak ve uyarmak gerekir. Bitkilerde ise büyüme faaliyeti yaşam boyunca sürer. Bitki kök hücreleri insan kök hücreleriyle benzer epigenetik faktörler barındırırlar. Bitki kök hücrelerinden elde edilen özler insan kök hücreleri için önemli besin kaynağıdır ve insan kök hücrelerinin canlılığını olumlu yönde etkiler. Ayrıca bitki kök hücreleri “auksin” isimli bir hormonun üretimini artırır. Bu hormon kök hücrelerine ulaşır ve bu hücrelere bölünmelerini ve çoğalmalarını emreder. Böylece yeni kök hücreler üretilir. Sonuç itibariyle üretilen bu yeni kök hücreler sayesinde cilt daha canlı ve sağlıklı görünür.

Gizlilik Seçenekleri
Web sitemizi ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız aracılığıyla belirli hizmetlerden, genellikle tanımlama bilgileri biçiminde bilgi depolayabilir. Burada gizlilik tercihlerinizi değiştirebilirsiniz. Bazı çerez türlerini engellemenin web sitemizdeki deneyiminizi ve sunduğumuz hizmetleri etkileyebileceğini lütfen unutmayın.